top of page
Op zoek naar inspiratie?

Ter illustratie en inpiratie werden enkele voorbeelden van toepassingen van immersieve technologie binnen de erfgoedsector gebundeld. Ze werden opgedeeld in vier verschillende categorieën: exhibition enhancement, exploratie, reconstructie en virtuele musea. De opdeling in categorieën zorgt voor een duidelijk overzicht maar is voor sommige voorbeelden zeker niet bindend. 

Er werd ook een extra categorie toegevoegd, AR/VR Storytelling, waarbij los van erfgoed wordt gefocust op best practices voor het toepassen van storytellingen binnen immersieve technologie.

Dit overzicht is voor alle duidelijkheid absoluut geen limitatieve lijst. Hebben jullie zelf suggesties of voorbeelden van best practices? Laat ons zeker iets weten! 

Wij hopen alvast dat onderstaand overzicht jullie kan inspireren!

EXHIBITION ENHANCEMENT

Steeds vaken worden immersieve technologieën ingezet om tentoonstellinge te verrijken of "enhancen". Op deze manier kunnen statische objecten, zoals schilderijen, erfgoedobjecten op een interactieve manier ontsloten worden.  Hieronder worden enkele voorbeelden getoond van manieren waarop immersieve technologie gebruikt wordt binnen een erfgoedcontext om tentoonstellingen te verrijken.

Exploratie

Immersieve technologie biedt bezoekers, gebruikers en onderzoekers de mogelijkheid om erfgoedsites of erfgoedobjecten op een nieuwe manier te ontdekken en te leren kennen. 

RECONSTRUCTIE

Immersieve technologie biedt bezoekers en gebruikers de kans om verdwenen erfgoedsites, erfgoedobjecten, historische gebeurtenissen...opnieuw te kunnen bezoeken en beleven. Het is dan ook heel vaak in deze context dat immersieve technologie binnen erfgoed wordt gebruikt.

Virtuele musea en virtuele rondleidingen

Immersieve technologie kan ook als medium op zich gebruikt worden om een volledig virtueel museum te creëren, een virtuele tentoonstelling te ontlsuiten of digitale rondleidingen te realiseren.

VR/AR STORYTELLING

Immersieve technologie en storytelling vereenigen, is een uitdaging. Het vraagt een nieuwe manier van werken, denken, schrijven... Hieronder worden enkele voorbeelden getoond van immersieve belevingen waar storytelling een glansrol krijgt toebedeeld!

bottom of page