
De apotheek van Eléonora Verbeke
OBJECTEN
Eén van de vragen die tijdens het onderzoek werd gesteld, betreft de mogelijkheden van Immersieve Technologie voor het overbruggen van de gap tussen de fysieke en virtuele wereld. Kunnen we het karakter van fysieke objecten behouden en interacties mogelijk maken in de virtuele wereld die anders onmogelijk zijn? Heel vaak zien we prachtige museumobjecten liggen in gesloten vitrinekasten, zien we mooie geïllustreerde boeken onder glazen stolpen, historische wapens achter slot en grendel en zoveel materiaal dat zich onzichtbaar in de archieven bevindt. Hoe kunnen we de bezoeker toch de kans geven om deze objecten eens vast te nemen, om ze deze objecten te laten gebruiken of een interactie met de objecten mogelijk te maken?
Technologie
Augmented Reality
Verborgen in het Sint-Janshospitaal in Brugge ligt één van de oudste bewaarde apotheken in België. Op de centrale toonbank, bewaard onder een glazen stolp, ligt het Winckelbouck van Zuster Eléonora Verbeke. Het is een tot de verbeelding sprekend document waarvan je handen gaan jeuken om er zelf eens door te bladeren en de recepten zelf na te maken.
Verhaal
Eléonora Verbeke wordt geboren op 5 december 1713 in een familie van blekers. Het is binnen deze context dat ze haar interesse voor kruiden en chemie ontwikkelt, haar familie is namelijk geregeld aan de slag met planten, de afgeleiden hiervan en verschillende chemicaliën. Uiteindelijk besluit ze in 1735 om tot het klooster toe te treden, waar ze later in de apotheek aan de slag gaat. Zuster Eléonora start vervolgens in 1751 met het neerschrijven van verschillende recepten voor geneeskrachtige bereidingen, keukenrecepten en suikerwaren in het Winckelbouck. Het boek werd na haar dood in 1786 nog verder aangevuld en bleef tot de eerste helft van de 19de eeuw in gebruik. Om het verhaal van het Winckelbouck te vertellen werd een Transmedia Storytelling concept uitgewerkt waarbij verschillende stukjes van het verhaal aan de hand van verschillende media worden verteld. Het verhaal werd opgedeeld in 5 aktes. Voor elke akte werd vervolgens een ander medium geselecteerd. Zo wordt de intro van het verhaal en de backstory van Eléonora verteld aan de hand van een kort YouTube-clipje en een stripverhaal, staat een stukje verhaal neergeschreven op een website, kan het vervolg beluisterd worden in een podcast en gevolgd worden via een Instagrampagina en is er uiteindelijk de Augmented Reality applicatie waar de bezoeker het Winckelbouck zelf kan ontdekken en in de huid kan kruipen van een apotheekassistent. De AR-applicatie is dus een deel van een groter verhaal waarbij effectief een actie van de bezoeker wordt verwacht om het volledige verhaal te ontdekken.
Beleving
Zoals vermeld, werd voor een AR-applicatie gekozen om het boek tot leven te brengen en de bezoeker de kans te geven het zelf te ontdekken. De bezoeker bladert door een fysiek boek waarvan de pagina’s worden getrackt in de AR-applicatie. De applicatie volgt en berekent de rotatie van de pagina’s en weet dus wanneer de gebruiker de bladzijde omslaat. In de applicatie worden vervolgens de hoge resolutiescans van het originele document getoond. Ook de omgeving rond het boek wordt in de applicatie virtueel aangevuld.
Zo ziet de bezoeker de houten tafel van de apotheek als ondergrond, staan verschillende attributen rond het boek opgesteld en kan de bezoeker zelfs in 360° in de apotheek rondkijken. Om dit te realiseren werden hoge resolutie scans van het Winckelbouck gebruikt, werden verschillende historische objecten en een deel van de omgeving in 3D gemodelleerd en werd de Sint-Jansapotheek in Brugge in 360° ingescand. Naast de mogelijkheid om het document zelf te verkennen, biedt de applicatie de bezoeker ook de kans om een “vertaling” van de handgeschreven tekst te raadplegen. Om het geheel nog interactiever te maken, kan de bezoeker één van de recepten zelf in de AR-applicatie namaken. Dit kan door de ingrediënten die op de werktafel worden getoond in de juiste volgorde, zoals in het recept omschreven, aan de vijzel toe te voegen.
Ter aanvulling op de beleving rond het Winckelbouck, werd ook een WOI-brief aan het prototype toegevoegd. De belangrijkste passages uit de brief worden in de beleving uitgelicht en via audio aan de bezoeker voorgelezen.