top of page
Screenshot_20210901-151208_Scan4StoriesAR.jpg

Maria-Anna komt eraan!

Verhaal

Maria-Anna van den Tempel kwam door een toevallige overerving in het bezit van het kasteel van Horst. Het bezit van het kasteel gaf haar de kans om haar status ten volle te ontplooien. Ze had als gravin van Haultreppe en Essenbeek zeker al enige status, ze had ook de nodige connecties binnen de Brusselse hofadel, maar door de werkzaamheden die ze aan het kasteel liet uitvoeren, greep ze haar kans om een trapje hoger op de maatschappelijke ladder te komen staan. Het was namelijk Maria-Anna die het kasteel liet aanpassen aan de normen en het comfort van de 17de eeuw. Kenmerkend voor Maria-Anne is het feit dat ze zelf slechts heel weinig tijd effectief in het kasteel heeft doorgebracht. Een groot deel van de werken en het onderhoud van het kasteel werden door haar rentmeerster, Wilhelm Piret, gecoördineerd. Het kasteel was ten tijde van Maria Anna echt een klein bedrijfje waar iedereen zijn eigen taak had en waar alles indien nodig onmiddellijk in gereedheid kon worden gebracht om Maria-Anna en haar hoog bezoek te ontvangen.

Daar zitten heel wat boeiende verhalen in, zoals het verhaal van het kasteelpersoneel dat dag en nacht klaar stond voor de kasteeldame die slechts sporadisch tijd in het kasteel doorbracht.

Beleving
Technologie: AR

Wanneer de bezoeker zich in de buitenzone van het kasteel bevindt, kan hij door middel van een Augmented Reality applicatie rondom zich kijken. In de virtuele wereld ziet de bezoeker hoe het tuinpersoneel de tuin onderhoudt. De taken van het personeel spelen zich af in een oneindige loop.

Dit is een metaforische verwijzing naar het feit dat het personeel er altijd voor zorgde dat het kasteel er piekfijn uitzag en dat het werk nooit ophield, maar dat Maria-Anna, de kasteelvrouw in kwestie, slechts enkele keren op het kasteel heeft verbleven. Om de beleving kracht bij te zetten, wordt een bijpassend gedicht voorgelezen.

De tijd tikt voorbij

Het gras met de zeis mee

Een vers gewassen lei

De tijd vult de zee

 

Als een tempel

Staat het vol

Maar zonder ziel

Wachtend op nihil

 

Iedereen wacht

Een kasteel vol

Terug elke nacht

voor een kasteel leeg

 

En plots is ze daar

Leven is terug

En weer is ze klaar

Terug weg zo vlug

 

Waarom?

Is het door pijn?

Willen een ander zijn?

Waarom?

Waarom?

- Gaël Vanhalst -

 

Dit prototype werd uitgewerkt in samenwerking met Slappy Inc..

bottom of page