Hololens 2 in de Leuvense Sint-Pieterskerk
In de Sint Pieterskerk in Leuven kan je sinds kort 12 topstukken op een volledig nieuwe manier ontdekken. Aan de hand van een Hololens wordt het namelijk mogelijk om de topstukken van dichtbij te zien, ongekende details te ontdekken, de botten onder de vloer te zien liggen of de kerk te zien branden. Naast een visuele beleving, biedt de Hololens-ervaring ook audiofragmenten die verdere uitleg voorzien bij elk van de topstukken.
Het Scan4Stories-team ging de beleving alvast uitproberen ter voorbereiding op de ontwikkeling van een prototype met de Hololens 2 dat in het kader van het project wordt uitgewerkt.
Wat is een Hololens? En hoe werkt deze precies?
Een Hololens is een Mixed Reality-bril die werd ontwikkeld door Microsoft. In tegenstelling tot een Virtual Reality bril, zijn de glazen van een Hololens doorzichtig. Dit betekent dat wanneer je een Hololens op zet, je de echte wereld rondom je nog steeds kan waarnemen. Bovenop deze echte wereld, wordt vervolgens een virtueel laagje geprojecteerd via de glazen van de Hololens. Dit virtuele laagje is dus enkel zichtbaar voor de persoon die de Hololens op heeft. De Hololens kan ook de bewegingen van je handen registreren en analyseren. Dit betekent dat je op een interactieve manier met de virtuele wereld kan omgaan. De Hololens is ook voorzien van speakers, wat betekent dat er audio aan de beleving kan toegevoegd worden.
De meeste toepassingen van de Hololens treffen we aan in het bedrijfsleven. Het gebruik van een Hololens in een museale setting is nog steeds vrij uniek. De Sint Pieterskerk in Leuven heeft dan ook een primeur in handen!

Hoe ziet een bezoek aan de hand van de Hololens er uit?
Bij de start van het bezoek krijgt elke bezoeker een Hololens ter beschikking. Je wordt begeleid bij het opstarten en opzetten van de bril en er is een korte uitleg voorzien om je op weg te helpen.
Aan de hand van een virtuele plattegrond, in combinatie met stickers op de plaats van elke beleving, worden de 12 topstukken in de kerk gelokaliseerd. Om een beleving bij een bepaald topstuk te starten, kan de bezoeker het topstuk op de virtuele plattegrond selecteren. De Hololens maakt hierbij gebruik van hand tracking. Je wordt vervolgens virtueel begeleid om op de juiste plaats te gaan staan en de beleving op te starten.

Bij elke beleving laat de Hololens de bezoeker toe om rondom zich te kijken, dichter bij en verder weg te gaan staan en rondom de virtuele weergave te wandelen. Zo ontdek je de stukken als bezoeker op een hele andere manier dan wanneer je deze enkel vanuit één perspectief en vanop een afstand bekijkt.
Zo kan je het grote triomfkruis (Jan Borman II, 1490), dat hoog boven het altaar hangt, van dichter bij bekijken en kan je er zelfs rond wandelen. Of bevind je, je plots midden in de scène van "Het Laatste Avondmaal" ((1464-1468) van Dieric Bouts. Ook onder de vloeren van de kerkomgang of binnenin het graf van de eerste Hertog van Brabant kijken, worden mogelijk dankzij de Hololens!
De Hololens zorgt er ook voor dat je als bezoeker niet met een tablet of smartphone hoeft rond te lopen en dat je je handen dus volledig vrij hebt. Dankzij de ingebouwde speakers, hoef je ook geen koptelefoon op te zetten. Verder is het zo dat wanneer je als bezoeker door de kerk wandelt, richting het volgende topstuk, je de Hololens makkelijk kan open klappen om van de omgeving te genieten.
Ga het vooral zelf eens proberen!
Zelf ook de Hololens uittesten? https://www.diericbouts.be/hololens
Meer informatie over de Hololens? https://www.microsoft.com/nl-nl/hololens