top of page
20210901_025023_HoloLens.jpg

Renoveren, renoveren!

Verhaal

Maria-Anna van den Tempel kwam door een toevallige overerving in het bezit van het kasteel van Horst. Het bezit van het kasteel gaf haar de kans om haar status ten volle te ontplooien. Ze had als gravin van Haultreppe en Essenbeek zeker al enige status, ze had ook de nodige connecties binnen de Brusselse hofadel, maar door de werkzaamheden die ze aan het kasteel liet uitvoeren, greep ze haar kans om een trapje hoger op de maatschappelijke ladder te komen staan. Het was namelijk Maria-Anna die het kasteel liet aanpassen aan de normen en het comfort van de 17de eeuw. Kenmerkend voor Maria-Anne is het feit dat ze zelf slechts heel weinig tijd effectief in het kasteel heeft doorgebracht. Een groot deel van de werken en het onderhoud van het kasteel werden door haar rentmeerster, Wilhelm Piret, gecoördineerd. Het kasteel was ten tijde van Maria Anna echt een klein bedrijfje waar iedereen zijn eigen taak had en waar alles indien nodig onmiddellijk in gereedheid kon worden gebracht om Maria-Anna en haar hoog bezoek te ontvangen.

Daar zitten heel wat boeiende verhalen in, zoals het verhaal van de rentmeester die de renovaties in goede banen leidde en van het kasteel het statussymbool maakte waar Maria-Anne zo trots op was.

Beleving
Technologie: AR - Hololens 2

Om van het kasteel van Horst een echt paradepaardje te maken, liet Maria-Anna heel wat renovatie- en verbouwingswerken uitvoeren. Deze werden door de rentmeester, Wilhelm Piret, in goede banen geleid. Dit verhaal wordt verteld eens de bezoeker zich in het kasteel bevindt aan de hand van een virtueel geanimeerde maquette van het kasteel.

De maquette van het kasteel is een schaalmodel dat zich in het midden van de ruimte op een tafel bevindt. Deze maquette is blanco, wat betekent dat geen ramen, deuren, texturen of omgeving zichtbaar zijn. Naast de maquette ligt een Hololens. Dit is een Augmented Reality bril die de bezoeker kan opzetten.

In tegenstelling tot een Virtual Reality bril kan de bezoeker de omgeving nog steeds waarnemen. Dit betekent dat de bezoeker de maquette kan zien staan eens ze deze bril op hebben. De Hololens zal er tijdens de beleving voor zorgen dat een virtuele laag op de maquette wordt geprojecteerd zodat deze wordt geanimeerd. Doorheen de beleving wordt het verhaal verteld door een verteller via de audio van de Hololens. Terzelfdertijd kan de bezoeker de personages van het verhaal op de geanimeerde maquette zien verschijnen. Om het verhaal verder te ontplooien, is interactie met de bezoeker vereist. Zo moet de bezoeker hendels neerhalen, grondplannen vervolledigen, personages op de juiste plaats onderbrengen en denjuiste opties selecteren. Op deze manier krijgt de bezoeker een inkijk in het kasteel, ziet hij hoe het kasteel ten tijde van Maria-Anne werd verbouwd en hoe het personeel hiermee omging.

bottom of page