top of page
SC_12.png

Zwaarden, bijlen en pieken

OBJECTEN

Eén van de vragen die tijdens het onderzoek werd gesteld, betreft de mogelijkheden van Immersieve Technologie voor het overbruggen van de gap tussen de fysieke en virtuele wereld. Kunnen we het karakter van fysieke objecten behouden en interacties mogelijk maken in de virtuele wereld die anders onmogelijk zijn? Heel vaak zien we prachtige museumobjecten liggen in gesloten vitrinekasten, zien we mooie geïllustreerde boeken onder glazen stolpen, historische wapens achter slot en grendel en zoveel materiaal dat zich onzichtbaar in de archieven bevindt. Hoe kunnen we de bezoeker toch de kans geven om deze objecten eens vast te nemen, om ze deze objecten te laten gebruiken of een interactie met de objecten mogelijk te maken?

Technologie

Virtual Reality

Zwaarden, bijlen, pieken ... historische wapens maken deel uit van heel wat erfgoedcollecties. Ze vertellen verhalen over de evolutie van de mens, over oorlogen en rituelen. Bezoekers de kans geven om deze verhalen te leren kennen door deze wapens te gebruiken, was het uitgangspunt van dit prototype.

Verhaal

5 maart 2050 staat af te lezen op de scheurkalender in de keuken. Je kijkt uit het raam. Het hangt er nog steeds ... Sinds enkele weken zweeft een buitenaards schip op enkele honderden meters hiervandaan. Contact was er nog niet geweest. De radio staat aan “afgelopen nacht zijn wetenschappers erin geslaagd om voor het eerst contact te leggen met de bewoners van het buitenaardse schip. Uit deze communicatie is duidelijk geworden dat ze naar Aarde zijn afgereisd zonder slechte bedoelingen. Ze willen onze samenleving en geschiedenis leren kennen en hebben hiervoor onze hulp nodig. De wetenschappers zijn momenteel op zoek naar vrijwilligers die het aandurven om naar het schip af te reizen. Iedereen die zich geroepen voelt, kan zich in het museum aanmelden.”.

Beleving

Eens aangekomen in het museum, kan de bezoeker zich aan de hand van de VR-bril verplaatsen naar het ruimteschip. Hier loopt hij Berr-e tegen het lijf. Een kleine, rode robot met een hoge aaibaarheidsfactor! Hij weet al veel te vertellen over een aantal objecten, maar de buitenaardse bezoekers kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe deze objecten door de bewoners van Aarde worden gehanteerd. Het is nu aan de bezoeker om dit aan de hand van 3 minigames te demonstreren.

Om deze beleving vorm te geven werd een futuristische omgeving gerecreëerd waarbinnen drie verschillende wapens zo realistisch mogelijk in 3D worden tentoongesteld. De speler kan met behulp van de VR-controllers een wapen kiezen om vervolgens een minigame te starten. Berr-e is de gids van dienst, die aan de speler de historische informatie meegeeft en hem doorheen de beleving begeleidt.

Van één van deze wapens, het zwaard, werd ook een replica op ware grootte voorzien. Deze replica werd uitgerust met trackers om de bewegingen van het zwaard in realiteit te matchen met het virtuele model. Dit betekent dat wanneer de bezoeker de VR-bril opzet om de minigames te spelen, dat hij geen gewone VR-controller vast heeft maar de replica van het zwaard. Eens in de virtuele omgeving ziet de gebruiker het geanimeerde zwaard waarvan de bewegingen exact overeenkomen met de bewegingen van de replica. Dit geeft de speler het gevoel echt met het zwaard aan slag te zijn!

bottom of page